Pandemia în penitenciarele din România: sub 15% dintre deținuți infectați și doar 17 decese în doi ani. Cum au ajuns închisorile la rată de vaccinare de 80% 

Pandemia în penitenciarele din România: sub 15% dintre deținuți infectați și doar 17 decese în doi ani. Cum au ajuns închisorile la rată de vaccinare de 80% 
Publicat: 21/12/2021, 10:30
Actualizat: 21/12/2021, 16:48

Pandemia de coronavirus nu a ”ocolit” nici sistemul penitenciar din România, iar în acești doi ani de criză medicală mondială au fost înregistrate numeroase cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 în rândul deținuților, care au făcut forme ușoare sau severe ale bolii, dar și decese. 

  • România a depășit 58.000 decese de la începutul pandemiei, din aproape 1,8 milioane de persoane infectate cu SARS-CoV-2, adică 3,24% dintre cei care au făcut boala.
  • Doar 0,5% dintre deținuții infectați cu SARS-CoV-2 au murit.
  • În penitenciare există un record de vaccinări: aproape 80% dintre deținuți s-au imunizat anti-COVID.

România are acum în penitenciare și centre de detenție aproape 23.000 de deținuți, dintre care peste 3.000 s-au infectat cu COVID-19, adică aproape 15% dintre cei încarcerați în cele 40 de penitenciare, două centre de detenție și două centre educative. Foarte puțini dintre cei care s-au infectat cu SARS-CoV-2 au decedat.

Conform datelor transmise de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), la solicitarea Gândul, doar 17 deținuți infectați cu coronavirus – sub 0,1% din numărul total al deținuților – au decedat în cei doi ani de zile de când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie.

”Potrivit certificatelor de deces, de la începutul pandemiei au decedat 17 persoane private de libertate, confirmate pozitiv cu SARS-CoV 2 la momentul decesului”, au transmis reprezentanții ANP.

Numărul deținuților vaccinați, mai mare decât al celor care îi păzesc

Extrem de relevant, în acest context medical, este faptul că ”80,58% dintre deținuții aflați în penitenciarele din România sunt vaccinați împotriva noului coronavirus ori s-au imunizat trecând prin boală, procentul depășindu-l pe acela al cadrelor de penitenciar – 74,79%”, a declarat, pentru GÂNDUL, Cristina Dorneanu, purtătorul de cuvânt ANP.

O explicație pentru numărul mare al deținuților vaccinați ar fi aceea că imunizarea anti-COVID este o condiție pentru a ieși la muncă, a participa la activitățile din penitenciar – care îi ajută să obțină zile scăzute din pedeapsă -, dar și pentru a sau a primi vizitele familiilor.

De altfel, și fostul lider PSD Liviu Dragnea, eliberat din Penitenciarul Rahova în iulie, spunea că dacă nu ești vaccinat, chiar dacă ai trecut prin boală – așa cum a fost și cazul lui, pentru că a fost infectat cu COVID-19 în decembrie 2020 -, nu poți să ieși la muncă.

”Am fost vaccinat la Rahova. Nu m-am vaccinat, am fost vaccinat. Am avut și COVID, în decembrie anul trecut, și în aprilie-mai mi s-au făcut cele două vaccinuri. Nu ai cum să nu le faci acolo. Nu mi s-a dat posibilitatea să decid, așa cum nu i s-a dat posibilitatea nimănui din sistem. Dacă nu te-ai fi vaccinat, nu erai scos de la muncă. Eu de abia fusesem repartizat la muncă după nouă luni de izolare în celulă și nu am mai riscat”, spunea Liviu Dragnea.

Focarul de la Penitenciarul Giurgiu a fost închis

Gândul a transmis ANP și întrebări referitoare la situația medicală din Penitenciarul Giurgiu – declarat focar de infecție, la începutul lunii octombrie 2021, de Direcția Sănătate Publică (DSP) Giurgiu -, dar și la numărul deținuților testați pozitiv cu SARS-CoV-2 care au fost transferați în Spitalul Penitenciar Jilava de la declararea focarului de infecție.

Potrivit precizărilor ANP, deținuții infectați cu SARS-CoV-2 au fost transferați în mai multe spitale-penitenciar din țară, inclusiv la Spitalul Penitenciar București-Jilava, unitate care a primit persoane private de libertate și infectate cu COVID-19 din penitenciare situate în mai multe județe.

Dintre deținuții internați la Spitalul Penitenciar București-Jilava, 44 au fost transferați de la Penitenciarul Giurgiu – fără a prezenta forme severe ale bolii –, nefiind înregistrat vreun deces.

”La data prezentei (n.red. – 17 decembrie 2021), focarul de la Penitenciarul Giurgiu este închis. Ultimul caz confirmat pozitiv COVID-19 a fost în data de 26.11. 2021. Toate persoanele private de libertate confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2 au fost transferate în penitenciare-spital, în vederea monitorizării medicale. Dintre acestea, la Penitenciarul-Spital București-Jilava au fost transferate 44 persoane private de libertate. Niciuna nu a prezentat o formă severă de boală.

Nu au fost înregistrate decese în rândul celor 44 cazuri transferate la Penitenciarul-Spital București-Jilava. La Penitenciarul-Spital București-Jilava au fost transferate persoane private de libertate confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2 de la toate unitățile penitenciarele care au înregistrat cazuri de COVID-19”, a precizat inspectorul principal de Poliție Penitenciară Ionela Chițan, în exclusivitate pentru Gândul.

Măsuri de protecție sporite și recompense pentru deținuții care se vaccinează

Pentru a limita numărul de infectări, reprezentanții ANP au declanșat o campanie prin care să-i convingă pe deținuți să accepte să se vaccineze, iar aceștia primesc inclusiv permisii pentru fiecare doză de vaccin.

În ceea ce privește vizitele familiilor deținuților, acestea au loc numai în aer liber, la mese cu geam despărțitor. Cei care vin în vizită sunt obligați să poarte măști medicale și mănuși chirurgicale, iar la intrare sunt obligați să prezinte dovada efectuării unui test PCR sau test rapid în urma căruia au fost declarați negativi.

În perioada stării de urgență de la începutul pandemiei, vizitele, pachetele și permisiile au fost interzise cu desăvârșire, pentru a se evita, pe cât posibil, contactul cu exteriorul. În compensație, deținuții au primit mai mult acces la telefon, iar porțiile de mâncare au fost suplimentate.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Corpul unui bărbat dat dispărut a fost găsit trei zile mai târziu într-un aparat de...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
Silviu Prigoană a slăbit 40 de kilograme în 8 luni. Ce regim a ținut fostul...
Vin ninsorile și în București! Când ninge în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Lanţul de erori care a dus la moartea tragică a lui Andrei. A fost consultat...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
România ar putea adera complet la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Cum va...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au arătat cămara cu provizii de iarnă. Polemică aprinsă în...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Un studiu arată că, atunci când suntem obosiți, devenim și mai agresivi